1. Jakab Juli

jakab-juli_680x480_.png

Tegye fel a kezét, aki ismerte már tavaly is ezt a RETTENETESEN cool leányzót! Nem véletlenül nem látjuk a kezek erdejét: Juli pár hét leforgása alatt foglalta el a helyét a budapest COOL trónján, és azóta nem győzzük kapkodni a fejünket. Fontos szerep az év legCOOLabb filmjében? Pipa! Még fontosabb szerep egy másikban? Pipa! Klág Dávid rendezi az év legkúlabb klipjében? Pipa! Rendszeresen feltűnni a város legkúlabb kocsmájában? Pipa, pipa, pipa! Az egészben az a legjobb, hogy Juli elsősorban forgatókönyvíró - bele sem merünk gondolni, milyen COOL sztorikon törheti a fejét, és mi jöhet még, amikor már ez is az Ő éve volt!


2. Bucsi Réka

20140115bucsi-reka-animacios-arc1.jpg

"Benéztünk a Központba, hátha van ott valaki. Találkoztunk is pár baráttal, és egyszercsak a Szimler Bálint jött ki egy sörrel a kezében és mutatta nekem a telefonját, hogy shortlistes vagyok az Oscaron." Ezt Bucsi Réka mesélte el egy interjúban, de nézzük csak meg egy kicsit jobban, mi is történt itt. Veled milyen gyakran történik meg, hogy csak úgy besétálsz a város legkúlabb helyére, ahol egy volt kúllista-győztes fogad, nem mással, mint azzal a hírrel, hogy a filmed akár Oscar-díjat is nyerhet? És ez még csak egyetlen pillanat Réka életéből, aki nemzetközi filmfesztiválok egész során tartja magasba a magyar COOL zászlaját. Reméljük, hogy az Oscar-átadót óriáskivetítőkön izgulják majd végig Budapest összes kúl helyén - a mi vörös szőnyegünkön viszont már most is végigsétálhatsz, Réka!


3. Müllner Csaba

mullner.png

Alap, hogy van tetoválásod. Na de milyen? Ugye nem ribancrendszám, vagy valami nonfiguratív paca, ami messziről májfoltnak tűnik? Ha Müllner Csaba nem lenne, a város már fuldokolna a gagyi tetkók tengerében. Ő azonban erős kézzel tartja a tűt, és olyan elképesztően COOL és egyedi remekműveket varázsol a hazai és külföldi COOL BOMB-ok hátára, karjára és sípcsontjára, hogy ha rájuk nézünk, máris egy olyan, kúlabb és boldogabb világban érezzük magunkat, amiben senkinek sincs gagyi tetoválása.


4. Patinszki Misa

misa.jpg

Nahát-nahát, mit látnank szemeink! Leáldozott a magyar szupermodell lányoknak? Dehogy áldozott! Arról van csak szó, hogy most itt van egy srác, akit bátran nevezhetünk a férfi Miranda Kerrnek, aki már olyan magasságokban jár, ahova még egy Mihalik Enikő is csak ünnepnapokon jut fel. Nem is csoda, hogy a legcoolabb fotósok és divatházak szó szerint ölre mennek azért, hogy a mi Misánkkal dolgozhassanak, hiszen ezt a srácot az ismert cooliverzum középpontjában, a Boráros téri buszmegállóban fedezték fel!


5. Passed Dorottya

passed.png

Ez mi? Mit keres egy leírhatatlanul COOL londoni zenekar a listán? Ja, hogy nem londoniak! Akkor New York? Montreal? Portland?! Nincs több ötletünk. Illetve dehogynincs: a Passed az élő példa rá, hogy Budapest nemhogy felzárkózott a világ popzenei COOL elitjéhez, hanem most már egyenesen diktálja is a tempót. Dorottyára pedig tényleg nincsenek szavak. Ha egyszer mi is sétálhatnánk így mögötte, mint a többiek, már nem akarnánk semmi mást az élettől! Pass tha KOOL aid!


6. Hitka Viktória

hitka.jpg

2014-ben szerencsére már nem kérdés, hogy ez az ország tele van cool művészekkel. Viki is közéjük tartozik. Idén viszont szerencsére voltak olyanok is, akik Kúlefántcsonttornyukból kimerészkedve felismerték, hogy egy igazán cool arcnak felelőssége is van abban, hogy a környezetük is COOL maradhasson. Viki mindig az első, legcoolabb sorban van, amikor a művészek szabadságát kell megvédeni, ősszel pedig övé volt a legcoolabb szerep, amikor a coolnyomó hatalommal kellett felvenni a harcot. DIRECT COOL ACTION!


7. Manek

csete-760x505.jpg

Ma már szinte természetesnek vesszük, hogy Budapest a világ egyik coolfővárosa, amiről mindenkinek ugyanaz jut eszébe: eszetlenül kúl helyek, szédítő bulik, és veszettül cool figurák gyűjtőhelye. Nem volt ez mindig így, és nem is magától jutottak ide a dolgok. Az olyan emberek munkája kellett hozzá, mint Manek, akinek konkrétan hivatása a COOL. A Toldi vezetőjeként évek óta minden este stabilan biztosítja, hogy a város legjobb arcai COOLtöző madárként térjenek vissza hozzá, a LÄRM-mel pedig akkora pontot tett fel az i-re, ami még New Yorkban is szemtelenül coolnak számítana. Ha pedig már szemtelenségnél tartunk: keményen meg is mondja a véleményét azokról, akik csak nyerészkednek a kúlságon, de semmit nem tesznek hozzá. Neki is el is hisszük. Elöl megy a Manek, utána a COOL MAN-ek!

 


8. Supermarket Linda

6349394_0f60d2cc90af4bd79f4b1c465eb65e0a_wm.jpg

London? So 2011! Az igazi COOL arcok már nem a Ködös Albionba mennek szerencsét próbálni, hanem onnét jönnek haza Európa COOL fővárosába. Így tett Linda is, aki fogta magát, és eldöntötte, hogy életét a feltörekvő COOL arcok segítésének szenteli, ezért nyitotta meg a döbbenetesen COOL Supermarket Galériát. Itt pedig tényleg a legkúlabb képzőművészek állíthatnak ki, hogy mást ne mondjunk, Cooleszár Adél. Na jó, mondunk még egyet: Szombat Ív. Ugye, nem kell tovább magyarázni?!


9. Kárpáti Zsuzsi

6042372_3cf702597c9d1939a6d46056cc36f3a3_wm.jpg

Zsuzsi a hazai COOL-színtér régi motorosa: az idei lista szereplői közül van, aki még a csattogós coollepkét tologatta, amikor ő megcsinálta a nullás évek legkúlabb magyar nyelvű újságját, a PEP! magazint. Most pedig még nagyobb fába vágta a fejszéjét: megcsinálta a PALOMA-házat, amely még COOLapesten is unikum. Adott a belváros egyik legcoolabb belső udvara, Zsuzsi pedig összegyűjtötte a város legkúlabb dizájnereit, és beköltöztette őket a csodálatosan felújított házba, melynek azóta is csodájára járnak magyarok és külföldiek egyaránt. Ha Coolio még mindig kúl lenne, egész biztos elrappelné róla a "Designer's Paradise" című slágerét!


10. Route 8 Szilvió

unnamed_21_.jpg

A legkisebb fiú a számítógépével meg mindenféle kütyüivel játszik a hálószobájában, és arról álmodozik, hogy egyszer majd megmutatja a világnak. Nem hagyja, hogy bárki is eltántorítsa, rendíthetetlenül tör előre, és évek kitartó munkájával olyan zenét varázsol elő rejtélyes szerkezeteiből, hogy annak Berlintől Londonig a csodájára járnak. Ez nem tündérmese, hanem Route 8 Szilvió 100 százalékig igaz és 300 százalékig COOL története. Aki évekkel ezelőtt láthatta őt néhány ember előtt zajongani, most büszke lehet - ma már a világ legcoolabb arcai tolonganak ugyanezért. A tanulság egyszerű és coolszerű: ugyan mi a mentséged, hogy nem kezded el most azonnal te is megvalósítani az álmaidat, ahogy Szilvió tette???

 


11. Koleszár Adél

koleszaradel001.jpg

A coolnál is coolabb szót kellene kitalálni egy olyan fotósra, aki fogja magát, és a szupercool Budapestről kiköltözik az életveszélyes Mexikóba, hogy aztán ott is olyan coolt alkosson, amitől fennakadnak a bajszok és leesnek a burritók. Kár, hogy a magyar nyelv nem tudja fokozni a cool szót... AZAZ DEHOGYNEM! COOLESZÁR! Elég egy pillantást vetni Adél mikroblogjára ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen, itt bizony egy transzatlanti jelentőségű fotóművésszel és coolbombával állunk szemben. ARRIBA, ADÉL!


12. Klág Dávid

10457481_10153053350986844_7108080303804899400_n.jpg

Dávid számára az idei év a változásról szólt, magánéleti és szakmai szempontból is, valami azonban állandó: Klág Dávid kúlsága! Mert nem elég, hogy hétről hétre segít a legnagyobb magyar internetes portál olvasóinak eligazodni a COOLtúrában, és jelen van minden COOL eseményen, sőt, ha kedve úgy tartja, még szédítően COOL videoklipet is rendez, más már ettől is keszonbetegséget kapna. Dávidnak azonban ez csak a kezdet. Hiszen kinek a hajvágását izgulja végig élőben az egész ország? No és ki alkotja Szombat Ívvel a színtér legkomolyabb power couple-ját? És ki az, akinek a cameo alakítása mindenki mást elnyom a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című, őrülten COOL filmben? A válasz mindegyik kérdésre két szó: KLÁG DÁVID!


13. Imre Kiss

kissimre.jpg

Az igazi coolság a bemutatkozásnál kezdődik. Annál coolabbat pedig nehezebben tudna húzni elektronikus zenész, hogy ahelyett, hogy DJ NOIZEMAKER-nek, __lol19001__-nek, vagy valami hasonlónak nevezné magát, szerényen annyit mond:

- Jó napot, Imre Kiss vagyok.

Erre pedig Londontól Sydney-ig egyetlen válaszuk volt az igényes elektronikus zene rajongóinak, és a sorban álló külföldi kiadóknak 2014-ben:

- Imre, you are cool!


14. Az Ismeretlen Genderszakos Feminista

armpit.JPG

Senki nem dolgozott annyit, mint ezek a lányok-nők-ciszek-transzok-heterók-homók és barátaik azért, hogy Magyarország 2014-ben még egy lépéssel közelebb kerüljön COOL-landiához. Ők azok, akik minden nap újabb szeget vernek be a patriarchátus nagyon nem kúl koporsójába, és minden cool népcsoportért a frontvonalon harcolnak, legyen szó akár az amerikai négerekről akár az arab leszbikusokról. A való világban és az interneten is ők a COOL Egységfront élcsapata, akik mindig ott teremnek, ahol egyenlőtlenséget és elnyomást látnak, például a CEU Nádor utcai épületében! Nagyon nem lennénk meglepve, ha Magyarország következő miniszterelnöke közülük kerülne ki!


15. VAN Gábor

reisz-gabor.jpg

Mit csinálsz, ha van egy überCOOL forgatókönyved, de az NKA (Nem Kúl Alap) nem vág hozzád pár milliót, hogy filmet csinálj belőle? Ha VAN Gábornak hívnak, akkor megoldod COOLban! Az eredmény? Minden idők legkúlabb generációs filmje, földönCOOLian természetes szereplőkkel és párbeszédekkel! Ha VAN Gábor csak a szuperkúl stáblistát forgatta volna le, már azért megérdemelné a COOLsuth Díjat vagy a Magyar Köztársaság COOLkoszorúját! Szerintetek megkapja? A kérdés sajnos COOLtői.


16. Garçons János

vrabecz-janos.jpg

 

Mi jut eszedbe arról, hogy LMBT, őrült party és kúlladt erotika? Nem a Garçons? Akkor bizony a kúlsági intelligenciád elég alacsony! De ne keseredj el, a COOLtudomány mai állása szerint ez fejleszthető! Nem kell mást tenned, csak elmenned Garçons János egy bulijába, ahol a város legkúlabb és legszebb partyarcai gyülekeznek, és másnap más emberként fogsz felkelni! János eltökélt célja, hogy ledöntse a falat a melegek és a heterók között, ezzel téve Magyarországot a legkúlabb helyek legkúlabbikává! Nemes cél, ami minden támogatást megérdemel, úgyhogy ezennel felszólítjuk a Miniszterelnök Urat, hogy a focistadionok építését állítsa le, és az erre elhatárolt pénzt csoportosítsa át a Nemzeti Garçons Alapba, mert minden magyar embernek joga van egy eszetlenül COOL, elfogadó világban élni!


17. Pizzica Paolo

paolo_1.jpg

Magyarországon szerencsére egyre több a cool arc, aki megtalálta a saját stílusát. Na de ahhoz egyenesen a hanyag elegancia és a művészetek hazájából kell érkezni, hogy valaki képes legyen úgy magához vonzani a legcoolabb arcokat, mint kerti lámpa a szúnyogokat. Paolo régebben csak a legcoolabb bulikat szervezte a városban, de most már semmivel sem kevésbé cool testvérével együtt Budapest legjobb pizzeriáját is működtetik. Nem csoda, hogy a Nagymező utcában minden este fürtökben lógnak a legcoolabb arcok. Mille grazie, Paolo!


18. Napsugar von Bittera

napsu.jpg

Hugo Boss? Karl Lagerfeld? Diane von Fürstenberg? Nyeretlen kétévesek! Napsugar von Bitterának már maga a neve is olyan COOL, hogy Párizstól Milánóig csak rajongó tisztelettel merik kimondani. És akkor még nem is beszéltünk elképesztően cool kreációiról! Napsugar bebizonyította, hogy tehetséggel, szorgalommal és coolsággal Budapesten is simán lehet világszínvonlú luxusmárkát létrehozni, ami még egy olyan cool áruházba is befér, mint az Il Bacio Di Stile!


19. Dezső Tamás

dezso.jpg

Paris Photo, Expo Chicago, AIPAD New York, New York Photo Festival, TIME, The New York Times, National Geographic, GEO, Le Monde Magazine, The Sunday Times, PDN, Ojo de Pez, HotShoe, The British Journal of Photography, Center Award, PDN Curator, Prix Pictet, Leica Oscar Barnack Award, Jeune Création Européenne - van még kérdés??? Más egy ilyen cool felsorolást még elképzelni sem tudna, a szemtelenül fiatal Dezső Tamás viszont egyszerre kúl és artisztikus képeivel már leigázta a világ legCOOL-abb galériáit és magazinjait!


20. U30 Bence

bodnarbence6.jpg

2014-ben végképp kicsengettek a magyar reklámszakma dinoszauruszainak. Köszi srácok-lányok, egy ideig coolok voltatok, de most már át lehet adni a terepet az új kúlgenerációnak! És aki az öregeket nyugdíjba küldte, az nem más, mint Bence, a legCOOL-abb ifjú reklámosokat összefogó U30 "szakmai önképzőkör" fővezére. Nyilván nem véletlen, hogy egy olyan veszettül cool szakmai rendezvényen is ő vezetheti a magyar coolok delegációját, mint a Cannes Young Lions!